Oorzaken gehoorverlies

Wat is eigenlijk gehoorverlies, welke vormen zijn er,
en wat zijn de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies?

Hoorspot legt het u graag even uit;

Gehoorbeschadiging door lawaai

Slecht horen door blootstelling aan lawaai komt steeds vaker voor. Vroeger kregen vooral arbeiders hier last van. Nu hebben ook steeds meer jongeren last van lawaaidoofheid, omdat ze bijvoorbeeld langer luisteren naar harde muziek. De haartjes in het slakkenhuis in het binnenoor raken dan permanent beschadigd, waardoor slechthorendheid ontstaat. Harde geluiden verhogen niet alleen de kans op gehoorschade met dertig procent, het krijgen van stemmingswisselingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen en hoofdpijn wordt door omgevingslawaai ook nog eens verdubbeld. Gehoorbescherming door lawaai kan worden voorkomen door goede gehoorbescherming.

Slijtage door het ouder worden

Net als de rest van het lichaam slijten ook de oren bij het ouder worden. Deze zogenaamde ouderdomsslechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat u daar zelf nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat bijvoorbeeld de televisie steeds een streepje harder. Pas als telefoneren lastig wordt, gesprekken moeilijk te volgen zijn of huisgenoten geïrriteerd raken, trekken mensen aan de bel. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.

Geleidingsgehoorverlies

Soms kan het geluid niet goed het binnenoor bereiken. Door bijvoorbeeld oorsmeer of een gaatje in het trommelvlies. Dit noemen we geleidingsgehoorverlies. Dit gehoorverlies is vaak niet permanent en kan verholpen worden door de oren schoon te maken, buisjes te plaatsen of een operatie.

Een vrijblijvende test of onafhankelijk advies

Twijfelt u over uw gehoor en woont u in de Achterhoek, Oostgelre, Groenlo, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten, Varsseveld, Eibergen of Ruurlo kom dan gerust eens langs voor een vrijblijvend gratis hoortest bij Hoorspot de plek voor een goed luisterend oor.